به گزارش مشرق، وزارت انرژی و آب حکومت طالبان در واکنش به برخی گزارش ها و ادعاها، بازدید هیات فنی جمهوری اسلامی ایران از سدها کجکی و کمال خان را رد کرده و صرفا به صورت ضمنی بازدید از ایستگاه دهراود را بر اساس معاهده هیرمند تأیید کرده است.
به نوشته صدای افغان، پیش از این برخی منابع خبری به نقل از منابع محلی در ولایت نیمروز ادعا کرده که یک هیات ایرانی از سدهای کمال خان و کجکی دیدار کرده است.
اما مطیع الله عابد، سخنگوی وزارت انرژی و آب طالبان افغانستان در واکنش به این ادعاها در یک پیام صوتی به خبرنگار آوا گفته است: هیچ کسی نمی تواند از سدهای کجکی و کمال خان بازدید کند؛ اما طبق معاهده سال ۱۳۵۱ طرف ایرانی فقط می تواند در حالتهای خاص مطابق صراحت ماده پنجم پروتکل اول و بر اساس یک مکانیزم خاص از ایستگاه دهراود دیدن کند.
این سخنگو تأکید کرده که امکان بازدید هیئت ایرانی از سدهای کمال خان و کجکی وجود ندارد.
محمد جوان بخت معاون امور آب و آبفای وزیر نیرو امروز در یک نشست خبری با بیان اینکه هیئت حاکمه افغانستان با بازدید فنی ایران از مخزن سد کجکی موافقت نکرده است، گفت: پیگیریها برای به نتیجه رسیدن رهاسازی و تامین حقآبه ایران ادامه دارد.
جوان بخت افزود: ایران خواستار بازدید کارشناسان فنی خود از مخزن سد کجکی است که موافقت با این امر از سوی افغانستان انجام نشده است، اما پیگیریها با این وجود برای به نتیجه رسیدن رهاسازی حقآبه ادامه دارد.
وی با بیان اینکه بر اساس معاهده ۱۳۵۱ باید سالانه ۸۵۰ میلیون متر مکعب آب از هیرمند به سمت ایران رها شود، ادامه داد: رهاسازی موثری در چند سال اخیر انجام نشده که طرف افغانستانی دلیل آن را خشکسالی مطرح میکند.
معاون وزیر نیرو گفت: برای اختلافنظرها در معاهده ۱۳۵۱، کمیساران آب هیرمند ایجاد شده تا موارد اختلافی را رسیدگی کند.
جوانبخت خاطرنشان کرد: یکی از مفاد معاهده در باره این است که هر زمان طرف ایرانی نسبت به آمارها و ارقام برای رهاسازی آب تردید داشت با تشکیل جلسههای کمیساران آب به آن رسیدگی شود.
وی ادامه داد: جلسات متعددی تا کنون در این باره برگزار شده و درخواست بازدید از مخزن سد کجکی را داشتیم که با این موضوع موافقت نشد، اما بازدید از محل ایستگاه آبسنجی دهراود در بالادست سد کجکی بر روی رودخانه هیرمند انجام شد.